Internetsnelheid en ADSL – wat is het verband?

Internetsnelheid – wat heeft dat te maken met ADSL?

ADSL is een internetsignaal wat tot aan huis geleverd wordt over de analoge, koperen telefoonlijn van de KPN. Het soort abonnement bepaalt je internetsnelheid. Ook als je geen klant van de KPN meer bent dan maak je nog steeds gebruik van deze telefoonlijn, in dit geval betaal je er huur voor. Maak je geen zorgen, de internetprovider waar je klant bij bent regelt dit allemaal voor je, je hoeft daar zelf niet achteraan.

Omdat ADSL over die koperen telefoonlijn gaat zal de hoogst haalbare internetsnelheid niet hoger zijn dan 25 mB/s. Voor dagelijks gebruik is dat op dit moment meer dan voldoende. Die 25 mB/s, een getal waar ADSL providers graag mee schermen, is de hoogst haalbare snelheid.
In de praktijk ligt die snelheid meestal een stuk lager. De internetsnelheid is van een aantal factoren afhankelijk.

Ten eerste is de afstand van je huis tot aan de telefooncentrale van belang. In elke kern of wijk in Nederland waar ADSL  beschikbaar is vind je een telefooncentrale.
Het internet signaal wordt in deze centrale op de koperen telefoonlijn bezet om tot aan het huis te komen.
Woon je verder dan 4 kilometer van zo’n centrale dan gaat het met de ADSL verbinding niet lukken. Het signaal is dan teveel verzwakt om nog een goede verbinding tot stand te kunnen brengen.

Ook als je binnen 4 kilometer afstand van de centrale woont kan het nog steeds niet goed werken. Oorzaken zijn dan vaak de kwaliteit van de telefoonkabel.
Het is mogelijk om met je internetbrowser de pagina’s van je internetrouter te bekijken. (Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router)
Van belang zijn dan de signaal/ruisverhoudingen van de verbinding.  Het is niet mogelijk om hier aan te geven welke getallen precies van belang zijn, deze verschillen per modem en per internetprovider.

ADSL is wellicht over het hoogtepunt heen. Maar voldoet nog prima voor het dagelijks verbruik… mits de ADSL verbinding goed is.
Een aantal ADSL bedrijven experimenteert met hogere snelheden – tot wel 120 mB/s! Houd dus het nieuws in de gaten!

Internetsnelheid

Comments are closed.